top of page

כיצד מיקרו-ניידות מעבירה ערים לעתיד בר קיימא

עודכן: 20 בספט׳ 2022

בשנים האחרונות הפכה מיקרו ניידות לאמצעי התחבורה הצומח ביותר שתועד אי פעם בתחום התחבורה העירונית. אלה הם אמצעי תחבורה אישיים לנסיעות לטווח קצר - העושים כמעט תמיד שימוש בהנעה חשמלית. בערים ברחבי אירופה, ארה"ב ואסיה, קורקינטים חשמליים הם אחת מן האפשרויות הנפוצות ביותר של מיקרו-ניידות. בזמן קצר מאוד, כלי תחבורה קטנים מונעים בידי חשמל הפכו לחלק מרכזי בנסיעות היומיומיות של אזרחים בערים מרכזיות בכל רחבי העולם. כיום ניתן לקבל שירות זול זמין ונוח להשכרת קורקינטים חשמליים ביותר מ-626 ערים ב-53 מדינות, כאשר לא פחות מ-300 מיליון נסיעות בוצעו ברחבי העולם - וההתרחבות צפויה להמשיך בקצב מהיר.


האתגרים של מיקרו-ניידות במרחב העירוני


ההתרחבות המהירה של כלי התחבורה החשמליים ממחישה את הפופולריות של מיקרו-ניידות בקרב משתמשים, אך היא גם הפתיעה את רשויות העיר ואת תושביהן. בערים ברחבי העולם, בעיות כמו חנייה רשלנית או פגיעה בהולכי רגל בידי רוכבים חסרי ניסיון או רשלנים - הופכות נפוצות יותר ויותר. הדיון על בעיות אלה הוביל במקרים רבים להגבלות על השימוש ולהפחתת אפשרויות הניידות לאזרחים שצורכים שירותים אלו.




מעבר נדרש לרגולציה דינמית


עיריות שונות למדו שתקנות נוקשות ובלתי גמישות, המבוססות על חוקים - לרוב אינן יכולות לעמוד בקצב של ענף צעיר ודינמי. כאשר מיישמים אותם בצורה נוקשה מדי, אמצעי חקיקה כגון מכסים על מספרי קורקינטים או אפילו הטלת איסורים - עלולים להגביל את הפצת השירותים ולמנוע גישה מהמשתמשים להטבות הזמינות.


המעבר לתרחיש בר-קיימא שבו מיקרו-ניידות עונה על הצרכים של ערים, ספקים ומשתמשים - תלוי בהקמת מסגרת רגולטורית תומכת יותר. כלומר, רגולציה שתהיה זריזה וגמישה מספיק כדי לשמור על הנסיעה בשליטה מבלי לעצור אותה.


רגולציה דינמית וטובה צריכה להתבסס על נתונים ועל מדדי ביצועים מרכזיים. את כללי הרגולציה הללו יש ליישם באמצעות סדרה של תמריצים לביצועים טובים ועונשים על הישגים חסרים. לדוגמה, במקום מגבלה קבועה על גודל הצי - עיר עשויה לקבוע מגבלה גמישה המבוססת על מספר הנסיעות לקורקינט ליום. ככל שהביקוש עולה, ניתן לשחרר עוד קורקינטים - וככל שהוא יורד ניתן להסירם שוב. כך ניתן לאפשר נגישות מקסימלית עם מינימום הפרעות.


גם הערים וגם הספקים צריכים להתחיל לחלוק ביניהם נתונים - ולשתף פעולה באופן הדוק יותר על מנת ליצור תשתית תחבורתית שתענה על צרכי ההווה והעתיד תוך שמירת המרחב הציבורי בטוח להולכי הרגל. רק באמצעות שיח ומסגרת רגולטורית דינמית ניתן יהיה לאפשר כניסתם של פתרונות תחבורה בטוחים וברי קיימא.

Комментарии


bottom of page