top of page

על כלכלה מעגלית: מהי וכיצד היא אמורה לסייע לאנושות בדרכה להשגת נטרליות פחמנית

עודכן: 20 בספט׳ 2022

אם בעבר התפיסה המקובלת גרסה כי קיים מתח בסיסי בין אינטרסים כלכליים לבין שיקולים סביבתיים – היום כבר ברור לכולם שמדיניות אקולוגית לא חייבת לבוא על חשבון היעילות העסקית. חוקרים רבים ברחבי העולם מבהירים שתגובה עולמית למשבר האקלים חייבת להשתלב עם מארג האינטרסים הכלכליים הגלובלי. כלומר, במקום לצפות מתאגידים ואנשים מן השורה להקריב כסף למען המאבק במשבר האקלים – כדאי לשכנע אותם שיש לכל אחד מה להרוויח מעתיד ירוק יותר.


אחד הנדבכים המשמעותיים בתפיסה החדשה הזאת הוא הכלכלה המעגלית. מדובר בגישה כלכלית שאותה מקדמים חוקרים כבר עשרות שנים – ולאחרונה אף אומצה כמדיניות כלכלית רשמית של שורת מדינות באירופה ושל האיחוד האירופי עצמו.


תומכי הכלכלה המעגלית מגדירים את הגישה הכלכלית הנהוגה כיום ככלכלה ליניארית: משאבי טבע הופכים לחומרי גלם, חומרי גלם הופכים למוצרים – ומוצרים הופכים לאשפה. מדובר בציר ישר שהופך משאבי טבע לפסולת – בלי שום תנועה בכיוון ההפוך.



בכל הקשור למיחזור - ישראל מאחור ביחס למדינות מערב אירופה

הכלכלה המעגלית נועדה לשבור את התנועה החד-סטרית הזה. מטרת המודל היא לייצר תנועה מעגלית: משאבי טבע הופכים לחומרי גלם, חומרי גלם הופכים למוצרים – והמוצרים הללו הופכים שוב לחומרי גלם. הדרך הקלה ביותר להבין את הכלכלה המעגלית היא כתפיסה מרחיבה של רעיון המחזור: במקום שבקבוקי מים מינרליים יושלכו למטמנות אשפה, הם משמשים כחומר גלם למוצרים ממוחזרים בתעשייה.


אולם העקרונות הללו חורגים מתחום המחזור: תומכי הכלכלה המעגלית מעודדים שימוש מחודש במוצרים, כלכלה שיתופית ואף תרבות של תיקון ושיפוץ על מנת להאריך את משך החיים של מוצרים וסחורות שונות. בקבוק המים המינרליים יכול לשמש חומר גלם לייצור בקבוק חדש, את המכונה הישנה אפשר לתקן ולהשמיש מחדש – וגם פסולת אורגנית יכולה להפוך לדשן שיסייע לשיקום משאבי הטבע המדלדלים.


מומחי אקלים מעריכים כי הכלכלה המעגלית יכולה לתרום רבות לעמידה ביעדי האקלים העולמיים, בהם צמצום פליטות הפחמן הדו-חמצני, הגנה על הביוספרה ושימור משאבי הטבע הקיימים. מעבר לכך, גורמים רבים ברחבי העולם מתייצבים מאחורי הגישה החדשה דווקא בשל היתרונות הכלכליים שלה: במרץ 2020 הצביע פרלמנט האיחוד האירופי בעד אימוץ תכנית פעולה חדשה המבוססת על עקרונות הכלכלה המעגלית. באיחוד הציגו את התכנית כפתרון ליצירת מקומות עבודה חדשים וסיוע לעסקים מדשדשים.


היתרונות הכלכליים של הגישה החדשה לא טמונים רק בתכניות פעולה לאומיות עם יומרות גבוהות: כלכלה מעגלית עשויה לסייע ברמה היומיומית והשוטפת לעסקים רבים. תיקון מכונות על מנת להאריך את משך החיים שלהן, למשל, עשוי לסייע לאינספור מפעלים להפחית את עלויות התפעול שלהם. שימוש חוזר בפסולת תעשייתית ובאשפה גם הוא עשוי להועיל לתאגידים רבים: במקום להוציא כסף על טיפול בפסולת, הם יוכלו להפוך אותה לחומר גלם למכירה ולהרוויח עליה כסף. האינטרס הסביבתי משתלב בצורה הדוקה עם האינטרס הכלכלי.


כל הסיבות הללו תורמות לפופולריות של תפיסת הכלכלה המעגלית – ולאימוץ הולך וגובר שלה בידי ממשלות ברחבי העולם. לצד זאת, גם חברות ותאגידים שונים ברחבי העולם מתחילים לאמץ את רעיונות הגישה. במציאות שבה יעילות ושיפור הפריון מהווים מעין גביע קדוש כלכלי – יש לכלכלה המעגלית הרבה מה להציע לעולם העסקי.

Comments


bottom of page