top of page

Renewable Energy Certificates (RECs)

עודכן: 3 בינו׳ 2023

המונח Renewable Energy Certificate מתייחס לנכס סחיר בלתי-מוחשי, המעיד כי בעליו מחזיק בזכויות הנגזרות מייצור של 1 מגה-וואט-שעה (Mwah) של חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים ואספקתם לרשת חשמל ציבורית. נכס זה נרכש על ידי חברות מזהמות בשווקים שונים (רגולטורים והתנדבותיים) כאמצעי לקיזוז פליטות גזי החממה המשויכות ל-Scope 2, שהן פליטות הנוצרות בצורה לא ישירה על ידי החברה המזהמת ומקורן ברכישת אנרגיה מצד שלישי (לדוגמה חשמל מחברת החשמל).


ל-RECs מספר שמות ומונחים מקצועיים בהם נהוג להשתמש: Green tags, Renewable Energy Credits, Renewable Electricity Certificates, Tradable Renewable Certificates, כאשר עבור RECs שיוצרו באנרגיה סולרית יש מונח מקצועי ייעודי: Solar Renewable Energy Certificate, או בקיצור SREC.


מקורות האנרגיה המאפשרים יצירת RECs הינם:

  • אנרגיית שמש – יצירת חשמל באמצעות פאנלים סולאריים.

  • אנרגיית רוח – יצירת חשמל באמצעות טורבינות רוח.

  • אנרגיה גאותרמית – יצירת חשמל באמצעות אנרגיית חום שמקורה בעומק האדמה, לרוב באמצעות שימוש בקיטור אך במקרים נדירים גם באמצעות שימוש במים חמים.

  • אנרגיה הידרואלקטרית – רק ממתקנים קטנים בעלי השפעה סביבתית נמוכה המאפשרים יצירת חשמל כתוצאה מתנועת המים של נהרות ונחלים ללא שימוש בתשתיות ענק (סכרים וכו׳).

  • חשמל שנוצר תוך שימוש בביו-דלקים.

  • אנרגיה הנוצרת מפעולתם של תאי-דלק מימניים – רק כאשר החשמל שבאמצעותו הופק המימן בתהליך האלקטרוליזה הוא מקור אנרגיה מתחדש (אחד מהמופיעים ברשימה למעלה).



הביקוש ל-RECs בארה״ב:

מדינות רבות בארצות הברית מחייבות את חברות החשמל המקומיות להחזיק בתמהיל מקורות אנרגיה מתחדשת או באנגלית Renewable Portfolio Standard (PRS), המגדיר אחוז מינימאלי של ייצור חשמל ממקורות מתחדשים כחלק מסך האנרגיה המיוצרת. הקריטריונים לעמידה ב-PRS משתנים בין מדינה למדינה, אך באופן כללי מדובר באחוזים בודדים (1-5 אחוזים). על-מנת לעמוד בקריטריונים אלו, נדרשות החברות המקומיות לייצור חשמל לבחור האם לייצר בפועל אנרגיה מתחדשת או האם לקנות RECs מיצרנים אחרים. מחיר ה-RECs משתנה גם הוא בין מדינה למדינה - זאת כפועל יוצא מהביקוש הנוצר במדינות בעלות דרישות PRS גבוהות ביחס למדינות בעלות דרישות נמוכות.


הביקוש בשוק הוולונטרי

שוק נוסף שמתהווה בארצות הברית ובמדינות נוספות בעולם הינו שוק התנדבותי, שאת הביקוש בו מייצרות חברות עסקיות המעוניינות לקזז את ההשפעה הסביבתית של פעילותן, ולחילופין ספקולנטים שמעוניינים לבצע רווח כתוצאה מעלייה בשווי ה-REC. בהקשר זה נציין כי התוקף של REC הוא 5 שנים מסוף השנה הקלנדארית בה הוא נוצר, משמע השווי של התעודה נמחק בתום תקופת זמן זו ולאחריה לא ניתן עוד לסחור בה.


ע״פ דו״ח האחריות התאגידית של סטארבאקס לשנת 2021, החברה רכשה חשמל ממקורות מתחדשים בהיקף של כ-66% מצריכת החשמל הכללית של פעילותה העולמית.

הביקורת על רכישת RECs בשווקים הוולונטריים

הבעיה שעולה בהקשר של רכישת ה-RECs בידי חברות השואפות להקטין את ההשפעה הסביבתית של פעילותן היא שחברות אלה מציגות ירידה משמעותית בפליטות גזי החממה של פעילותן לא באמצעות צמצום אמיתי של הפליטות - אלא באמצעות רכישת RECs. כלומר, זו הקטנה "מלאכותית" של סך הפליטות המדווחות על ידי אותן חברות. באופן זה מצליחות חברות להצטייר כבעלות אג׳נדה סביבתית מבלי לפעול בצורה אקטיבית להפחתת מקור הפליטות. ביקורת נוספת היא לגבי היכולת של רכישת ה-RECs לייצר תוספתיות בהספק המותקן של אנרגיות מתחדשות, משמע שההכנסות מיצירת ה-RECs ינותבו אצל יזמי האנרגיה הירוקה ליצירת פרויקטים חדשים שלא היו נוצרים ממילא במצב של ״עסקים כרגיל״. בהקשר זה נמצא כי התחייבות ארוכת טווח של חברות לרכישת RECs מיזמי אנרגיה ירוקה כן מייצרת תוספת בהספק המותקן של אנרגיות מתחדשות - באמצעות יצירת תזרים הכנסות ודאי ליזמים המאפשר להם ליזום פרויקטים חדשים.


קישורים רלוונטיים:




Kommentare


bottom of page